Laptop Accu

Laptop Accu’s. (een tip)

Doe langer met je laptop accu!

Een laptop koop je meestal vanwege de mobiliteit: je kunt hem makkelijk meenemen en ook zonder netstroom urenlang werken in de trein of op een terras. Het is dan ook nogal teleurstellend als de batterij na een tijdje nog maar een halfuur meegaat. Hoe komt dat en hoe zorg je dat de batterij zo lang mogelijk goed blijft?

Regels voor batterijgebruik.
Misschien de belangrijkste ‘regel’ voor batterijgebruik is, haal de stekker uit het stopcontact zodra de accu vol is! Urenlang (bijvoorbeeld ‘s nachts) de stekker erin laten zitten is funest voor de batterij.
Voor wie bang is om dit te vergeten, kan een ‘Energy Saver’ uitkomst bieden. Een apparaatje dat je in het stopcontact plugt en waar je vervolgens de stekker van de laptopadapter in doet. De energy saver zet de stroomtoevoer uit zodra het apparaat opgeladen is. Er zijn ook varianten die met een timer werken (bijvoorbeeld 30 minuten) of die reageren als het apparaat op standby gaat (bijvoorbeeld de tv).
Een andere belangrijke regel is om de batterij nooit helemaal leeg te laten lopen. Hier hoef je als consument doorgaans niet zelf aan te denken. De meeste laptops schakelen zichzelf uit zodra de batterijlading erg laag is (bijvoorbeeld 5%).

Nog een paar tips:
* Gun de batterij rust.
Wil je langere tijd op het lichtnet werken, Accu Statusverwijder dan tijdelijk de accu. Bij veel laptops is deze eenvoudig los te klikken.
* Houd de laptop koel.
Zorg dat de ventilatie-openingen van de laptop nooit afgesloten zijn.
Zet ‘m bijvoorbeeld niet op een kussen of op dekens.
* Houd de batterij koel.
Als je de batterij hebt verwijderd, bewaar hem dan op een koele plek.
Veel experts raden de vriezer aan, maar daar ligt het gevaar op de loer dat de accu nat wordt door condens. Een koele kastruimte is ook prima.

Brandstofverbruik herberekenen.
Zowel Battery University als Computerworld raden aan om de batterij periodiek (bijvoorbeeld een keer per maand) tóch helemaal leeg te laten lopen. Hiermee zorg je dat de ‘brandstofmeter’ van de laptop herberekent hoeveel capaciteit de accu nog heeft en hoe lang de laptop nog op een lading mee kan. Op de genoemde sites is hiervan een uitleg te vinden

Zie voor deze en andere adviezen:
Computer World of Tweakers.net
Vergelijkbare tips en nóg uitgebreidere informatie over batterijen zijn te vinden op:
Battery University.

Bron: TROS Radar, Computer World, Tweakers.net (Olaf van Miltenburg)