DAB Radio

Wat is DAB Radio?

DAB is de afkorting van Digital Audio Broadcasting, digitale radio. DAB-radio is een digitaal radiosysteem dat bedoeld is om naast de reguliere FM uitzendingen te gebruiken. De geluidskwaliteit is niet per definitie beter dan FM.

DAB-radio ontvangst.

Op dit moment zijn in Nederland via DAB-radio alleen de publieke zenders en een handvol regionale zenders te beluisteren. Bij DAB-radio digitaliseert men audio aan de zenderkant, brengt het over naar een digitale ontvanger waar met het signaal weer analoog maakt. In principe zou dat moeten leiden tot een betere geluidskwaliteit in vergelijking met FM. De techniek achter DAB-radio stamt echter alweer uit halverwege de jaren tachtig en dat is vandaag de dag goed merkbaar. De gebruikte compressietechniek MPEG 1- Layer 2 is behoorlijk achterhaald, momenteel zijn veel efficiëntere methoden beschikbaar. Ook de gekozen bitsnelheid van slechts 128 Kbps is niet voldoende audio te laten klinken als van een cd. Voordeel ten opzichte van FM is dat DAB-radio ook frequenties boven de 15 KHz doorgeeft, maar de vervorming bij DAB-radio is beduidend groter dan FM.

DAB-radio komt naast FM.

Bij hogere bitsnelheden zijn de bezwaren rondom de geluidskwaliteit van DAB-radio grotendeels opgelost, er passen echter minder zenders in hetzelfde frequentiegebied. De oorspronkelijke doelstellingen van DAB-radio – meer zenders in een relatief beperkte frequentieband – zou daarmee verloren gaan. Ooit zag men in DAB-radio de opvolger voor de aloude analoge FM-radio-uitzendingen, maar van dat idee is de overheid afgestapt. FM-radio zal waarschijnlijk niet verdwijnen ten gunste van DAB-radio.

De toekomst: DAB-radio+

Op dit moment zijn in Zwitserland en Australië experimenten gaande met DAB-radio+, waarbij men de veel modernere compressiemethode AAC gebruikt. Met AAC is hifi geluid haalbaar en het lijkt een kwestie van tijd voordat het gewone DAB-radio van de markt verdwijnt. Nadeel is, dat voor DAB-radio+ een andere ontvanger nodig is.

Minder ruis.

In theorie kan DAB-radio een aantal voordelen bieden ten opzichte van analoge FM-radio. Bij hogere bitsnelheden is de kwaliteit beter. Ruis is bij DAB-radio stukken minder, maar de hogere vervorming bij lagere bitsnelheden doet dit voordeel enigszins teniet. Ook is het mogelijk extra informatie in de vorm van bijvoorbeeld tekst mee te zenden. Nu gebeurt dat ook al bij RDS, maar de beschikbare hoeveelheid tekst is daar zeer beperkt.

Hifi en tafelradio.

DAB-radio’s zijn in diverse vormen verkrijgbaar, maar meestal gaat het om netgevoede apparaten. DAB-radio is onder meer te vinden in diverse moderne hifi tuners, maar ook in tafelradio’s en als zelfstandige USB stick. Portable DAB-radio’s zijn op dit moment leverbaar via de bekende elektronica merken. In de meeste gevallen beschikken DAB-radio’s zowel over een digitaal ontvangstgedeelte als een gewone analoge FM-ontvanger.

Twee banden.

Er zijn twee frequentiebanden voor DAB-radio gereserveerd, momenteel is er in Nederland één in gebruik. Mogelijk verandert dit in de toekomst als meer stations via DAB-radio gaan uitzenden.

Analoge en digitale aansluitingen.

Veel DAB-radio’s beschikken zowel over analoge als digitale uitgangen waarmee zelfs een eenvoudige tafelradio te koppelen is aan een hifi-installatie. Analoog via de bekende tulpaansluitingen of digitaal via bijvoorbeeld S/P-DIF.