De Volksempfanger

Een van de bijzondere radio’s die het museum in bezit heeft, is de “Volksempfänger”.

Deze radio is ontworpen door Walter Maria Kersting die in 1933 het eerste model heeft gemaakt volgens het type: VE 301.
Het moest een “eenheids” radio zijn, in opdracht van het toenmalige naziregime en moest het uitsluitend door Duitse firma’s worden geproduceerd. Zie ook de kleine swastika met een adelaar ingeperst in het bakelieten kastje onder de luidsprekeropening.
(afmetingen van de kast: 39cm x 28cm x 17 cm).
Middengolf is met deze niet selectieve ontvanger mogelijk en is de radio alleen geschikt voor de ontvangst van de plaatselijke zenders … wat natuurlijk ook de bedoeling was!
Van dit model: VE 301 uit 1933 en het eenvoudiger type: VE 302 uit 1938 zijn er tot 1939 niet minder dan 12.5 miljoen geproduceerd!
Met zo’n enorme oplage is het daarmee het meest geproduceerde radiotoestel van de wereld geworden.
Het model: VE 302 uit 1938, kostte toen 35 Reichsmark en was heel goed- koop in die tijd. De afmeting van de iets kleinere kast was toen: 24cm x 24cm x 12 cm en was het uitgevoerd in bruin- of zwart bakeliet.
Ondanks dat deze modellen zo massaal ook in Nederland in omloop zijn geweest, is er tegenwoordig vrijwel niets meer van terug te vinden alleen bij enkele verzamelaars en in musea.
Bijvoorbeeld het model: VE 301, is sinds 1981 exclusief in bezit van museum Boymans van Beuningen in Rotterdam.
En het model VE 302: kunt u bezichtigen in het Rotterdams Radio Museum.
Deze modellen staan ook in Duitse musea zoals het Deutsches Rundfunk-museum te Berlijn en de verzameling van het ‘Kolsch Folkwang Museum’ in Essen.

De Engelse regering gaf in 1940 opdracht aan de industrie om ook zo’n “volksontvanger” te bouwen waar voornamelijk de uitzendingen van de oorlogsberichten op te ontvangen waren.
In het zelfde jaar maakte de Engelse fabriek Murphy AD 94 het type SAD 945, uitgevoerd in zwart-bruin bakeliet voor de lage prijs van £ 9,50.
De afmetingen van de radio zijn: 33.5 cm x 31.5 cm x 17.4 cm.
Fabrikant: Murphy Radio Ltd., Welwyn Garden City, Hertfordshire, Engeland.

Sinds 1981 is een Murphy type: AD 94 in de verzameling “Bakeliet techniek” ook te bezichtigen op de afdeling: “Vormgeving en gebruik van Bakeliet” in het museum Boymans van Beuningen.