REM eiland overbodig

De overheid maakte na vier maanden een einde aan de pret op het REM-eiland. Op 17 december 1964, om 9 uur ‘s morgens, precies midden in de plaat Paradiso van Anneke Grönloh, trok de bemanning van drie legerhelikopters en een schip van de marine letterlijk en figuurlijk de stekker eruit.
Dit kon omdat per 1 december van dat jaar een noodwet was aangenomen die uitzendingen vanaf constructies gebouwd op de zeebodem verbood. Het avontuur resulteerde uiteindelijk in het ontstaan van de TROS en de erkenning van de commerciële omroep in Nederland. Vanaf 1974 werd het REM-eiland gebruikt door Rijkswaterstaat, waar het onderdeel uitmaakte van het Meetnet Noordzee. Tot 5 juli van dit jaar werden hier hydrologische en meteorologische gegevens zoals wind, watertemperatuur, zoutgehalte en golfhoogte gemeten. Deze gegevens werden gebruikt door de scheepvaart en het KNMI. Rijkswaterstaat doet tegenwoordig metingen op een olieplatform in zee voor Callantsoog en heeft het REM-eiland daarom niet meer nodig. Het wordt gesloopt omdat verkoop door de aangescherpte regelgeving niet meer mogelijk bleek. Als alles volgens plan verloopt, wordt het onderstel van het REM-eiland morgen op een ponton afgevoerd en wordt de zeebodem in een straal van 250 meter rondom het eiland schoongemaakt. Het werk wordt uitgevoerd door een Nederlands-Belgische combinatie van bedrijven. Zij hopen het werk komende woensdag te hebben geklaard.

Bron:
(Telegraaf, maandag 25 september 2006)
Het voormalige REM-eiland is overgebracht naar de Houtkade in Amsterdam en momenteel als restaurant, met een fraai uitzicht op het IJ, in gebruik.