Video langspeelplaat

VLP. Video LangspeelPlaat (De Laserdisc)

Begin jaren 70 verraste Philips de elektronicawereld met een hele nieuwe ontwikkeling.

Het was een zilverkleurige plaat met een diameter van 30 centimeter, zoals een oude grammofoonplaat. Alleen de informatie wordt nu via een spoor van aaneengeregen microscopisch kleine, langwerpige kuiltjes of putjes. Allen zijn ze van gelijke diepte en breedte, resp. 0,00016mm en 0,0008mm. De lengte van de putjes varieert, evenals de onderlinge afstand ertussen en hieruit worden alle gegevens zoals beeldhelderheid, kleur, synchronisatie en geluid genoteerd. Met een hoge snelheid en volkomen contactloos worden ze afgetast.
Het spoor wordt spiraalvormig afgetast met een snelheid van 25 omwentelingen per seconde of 1500 omwentelingen per minuut. De plaat draait in een gesloten behuizing op een zeer nauwkeurig toerental.
Een omwenteling van de plaat is 1 beeld en hierdoor is het beeld tevens heel goed stil te zetten. In de VLP platenspeler ofwel de Laserdisc, wordt een kleine helium-neonlaser toegepast van grote helderheid die geconcentreerd wordt tot een klein lichtpuntje.

Deze dient als een soort aftastnaald. Het aftasten gebeurt niet mechanisch maar geheel optisch, geen slijtage dus, ook niet na veelvuldig gebruik.
Met een elektronisch volgsysteem wordt het spoor zeer nauwkeurig gevolgd en kan men snel vooruit of achteruit spoelen en heel snel afzonderlijke beelden selecteren.
De opslag van ca. 45000 frames op een standaard vlp-disc is volgens deze methodiek goed mogelijk.